Friday, December 9, 2011

Ülesanne 11, mõisted

Loomulik toit - emapiim ehk rinnapiim
Ideaalsemat toitu lapsele, kui rinnapiim, polegi olemas. Kuni 6.-7. elukuuni ei vaja lapsed tavaliselt midagi muud peale emapiima. Tervele rinnalapsele pole vaja pakkuda ei vett, glükoosi ega ka kummeliteed. Rinnapiim sisaldab täpselt õiges vahekorras toitaineid (valke, rasvu, süsivesikuid, vitamiine, mineraalaineid) ja vedelikku. Lisaks toimib rinnapiim ka nagu ravim, kuna sisaldab kaitsekehi ja spetsiaalseid kasvufaktoreid.


Segatoit - rinnapiim + rinnapiimaasendaja
Kui emal ei jätku rinnapiima, tuleb üle minna segatoitmisele. Imikule tuleb lisaks anda rinnapiimaasendajaid ehk toitesegusid, mis sisaldavad kõiki alla aastasele lapsele vajalikke vitamiine ja mineraalaineid.
Segatoitmisest räägitakse siis, kui ema rinnapiim moodustab vastsündinu või imiku päevasest toidukogusest mitte alla ühe kolmandiku. Segatoitmise optimaalne pikkus imikule on üks aasta.



Kunstlik toit - rinnapiimaasendaja
Rinnapiimaasendajat nimetatakse kunstlikuks toiteseguks. Kunstlik toitmine on imiku toitmine muu toiduga kui rinnapiimaga. 
Rinnapiimaasendajad on kuivad, kontsentreeritud ja vedelad. Vedelad imiku toidusegud on kasutamiseks mugavamad ning ohutumad kui kuivad, kuna vee ja piimapulbri suhe on õige ja (vee kaudu) saastatuse tõenäosus on väiksem ning nende toiteväärtus on kõrgem, kuid nad on suhteliselt kallid (kaks korda kallimad).
Kuivpiimasegude kasutamisjuhendid on lisatud pakendile. Piimasegu tuleb teha täpselt pakendil oleva õpetuse järgi. On väga tähtis kasutada täpselt soovitatud vee kogust, kuna ebaõige imikutoidusegu suhe tekitab imiku seedeorganitele kahju, kui see on liiga kontsentreeritud ning liigselt lahustatud piimasegude puhul saadakse toitaineid ebapiisavalt.
Rinnapiimaasendajad on tavaliselt lehmapiimal põhinevad või sojasisaldusega. Lehmapiimal põhinevad imikutoidusegud on paremad tervele lapsele.
Rinnapiimaasendajaid on kahte tüüpi: imiku piimasegud ja jätkupiimasegud.
http://www.nooruse.ee/e-ope/opiobjektid/imiku_sega_ja_kunstlik_toitmine/21_kunstliku_toitmise_miste.html



Lisatoit - toit või jook, mida laps saab lisaks rinnapiimale
Lisatoit on kõik toidud ja joogid, mida laps saab lisaks rinnapiimale. Seega on lisatoit näiteks aedviljapüree, puuviljapüree, puder, mahl, tee.
Lisatoit. Külli Mitt. http://www.perekool.ee/index.php?id=7208






1 comment: